De Steat fan Mozilla

Faakstelde fragen

Wat binne de foarneamste projekten foar Mozilla foar it folgjende jier? Hoe wolle jimme in positive ynfloed hawwe op de markt?

De Firefox-webbrowser is en sil fundamenteel fan ynfloed bliuwe op it befoarderjen fan it ynternet en it fersterkjen fan de Mozilla-missy.

Firefox OS is Mozilla’s mobile bestjoeringssysteem, hielendal basearre op HTML5. Tsjinwurdich giet 50 prosint fan 2.3 miljard minsken foarnaamlik online fia in mobyl apparaat, en dat oantal sil nei ferwachting groeie. Mei Firefox OS hat Mozilla de ûntwikkeling fan in folslein iepen en op standerts basearre web as platfoarm foar ynnovaasje foar eagen. Wy hawwe de technologyën en API’s boud om fan it web in rike en libbensfatbere opsje te meitsjen en binne tawyd oan it befoarderjen fan de akseptaasje fan HTML5 as in platfoarm foar de mobile yndustry.

Met het Mozilla Webmaker-programma richten we ons op het bewegen van miljoenen mensen om van webgebruikers actieve webmakers te worden die de komende geweldige webervaringen zullen bouwen. Het doel is het creëren van een meer web-geletterde planeet via hulpmiddelen en leerprogramma’s die creativiteit op het web voeden.

Hoe meten jullie succes?

At Mozilla, we measure success by how much we are doing to improve the overall health of the Web and advance the interests of users and developers. We succeed when we build products that people love, and when other organizations build the traits and features we care about into competing products. For example, we view Google Chrome's recent implementation of the Do Not Track feature we pioneered to be a success for Mozilla and our mission.

In tegenstelling tot onze grootste concurrenten bereikt Mozilla succes door meer mensen te helpen bij het kiezen welke software ze willen gebruiken, welk niveau van deelname ze online willen hebben, en hoe ze onderdeel kunnen worden in het bouwen van een beter internet. Als we bijvoorbeeld groei zien in het aantal medewerkers van de gemeenschap, softwarelokalisaties en een meer concurrerende browsermarkt, weten we dat we dichter bij ons doel raken en op die gebieden groei zien.

Wat waren Mozilla’s totale inkomsten voor 2011?

Mozilla’s geconsolideerde gerapporteerde inkomsten (Mozilla Foundation en alle dochterondernemingen) voor 2011 waren 163 miljoen, ongeveer 33 procent meer dan in 2010.

Hoe genereert Mozilla inkomsten?

De meerderheid van Mozilla’s inkomsten wordt gegenereerd uit functionaliteiten voor zoeken en handel die in ons Firefox-product zijn ingebouwd via alle grote zoekpartners, waaronder Google, Bing, Yahoo, Yandex, Amazon, Ebay en andere. Mozilla’s gerapporteerde inkomsten bevatten eveneens zeer belangrijke individuele en zakelijke donaties en subsidies die significant groeien, evenals andere vormen van inkomsten uit onze belegbare vermogens.

Verkennen jullie mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden om de inkomstenstroom meer divers te maken?

Momenteel hebben we diverse zakelijke partners en zijn we actief bezig met het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden, evenals andere potentiële mogelijkheden voor inkomsten. We blijven geweldige producten bouwen die mensen helpen plezier te beleven aan de potenties van het internet, en we hebben er vertrouwen in dat we hierdoor gepaste inkomstenbronnen kunnen vinden die zowel de missie als onze gebruikers dienen.

Guon wichtige projekten fan de Mozilla Foundation, lykas Collusion, hawwe subsydzjes fan organisaasjes as de Ford Foundation ûntfongen.

Wat is de status van de samenwerkingsverbanden met zoekmachines van de organisatie?

Momenteel hebben we samenwerkingsverbanden met een aantal zoekproviders die per markt verschillen. In december 2011 hebben we een nieuwe overeenkomst met Google aangekondigd als de standaard zoekprovider in Firefox. Deze nieuwe overeenkomst verlengt onze langetermijnovereenkomst met Google voor minstens drie jaar. De specifieke voorwaarden van deze commerciële overeenkomst zijn onderhevig aan traditionele vereisten voor vertrouwelijkheid, en we zijn niet vrij om deze openbaar te maken.

Wat is de status van jullie commerciële relatie met Bing?

In de US-versies van Firefox is Bing als zoekprovider opgenomen. De regeling omvat een overeenkomst voor gedeelde inkomsten, gebaseerd op verkeer dat vanuit Firefox naar de zoekservice van Bing wordt verzonden.

Wat is er met Yandex gebeurd? Kunnen jullie iets nieuws over deze samenwerking vertellen?

Google is de standaard zoekprovider in de Russische versies van Firefox. Yandex zal in de voorgeïnstalleerde lijst van zoekplug-ins opgenomen blijven. De wijziging is onderdeel van de wereldwijde vernieuwing van zoekproviders waar Mozilla en Google mee te maken hebben, waardoor Google de standaard zoekmachine is.

Mozilla en Yandex zullen samenwerkingsverbanden op een aantal fronten blijven verkennen, waaronder de aangepaste Yandex-versie van de populaire Firefox-browser en de integratie van Yandex-zoekservices in andere regionale versies.

Wat voor soort commerciële overeenkomsten gelden er voor mobiel?

Mozilla has announced a commercial partnership with Telefónica for Firefox OS. The specific terms of the agreement are subject to traditional confidentiality requirements. We are developing new partnerships with additional OEMs and operators, which will be announced in due course through 2012 and into 2013. We also have numerous arrangements with app publishers who will be included in Firefox Marketplace.

Hoeveel inkomsten verwachten jullie het komende jaar en wat is het businessmodel/inkomstenmodel in die overeenkomsten?

We maken op dit moment geen prognoses of projecties bekend. Onze belangrijkste aandacht ligt bij het maken en leveren van zaken die aan de behoeften van gebruikers, ontwikkelaars en operators voldoen. Tegelijkertijd zijn we continu nieuwe inkomstenmodellen aan het verkennen die zowel de missie als onze gebruikers dienen.

Waarom denken jullie de smartphonemarkt met twee duidelijk dominante spelers te kunnen aanspreken?

Mozilla gelooft dat het internet het beste platform biedt voor innovatie, verbinding, delen en bouwen van de wereld die we willen. Met Firefox OS creëert Mozilla een besturingssysteem dat geheel op open webstandaarden is gebaseerd. HTML5 is een in toenemende mate belangrijke technologie die door steeds ontwikkelaars wordt omarmd. Er is ook een HTML5-ecosysteem van ontwikkelaars die al toepassingen voor desktopbrowsers maken, terwijl veel AppStore- en Android-applicaties al in HTML5 zijn ontwikkeld.

Met hoeveel operator-/carrierpartners hebben jullie overeenkomsten voor Firefox OS?

Nei ferwachting wurde de earste troch Firefox OS oandreaune apparaten yn it foarjier fan 2013 op Latyn-Amerikaanske merken brocht fia Telefónica. Ek hawwe wy stipe foar it Firefox OS oankundige foar wrâldwide netwurkoperators as Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia en Telenor, dus jo kinne mear apparaten en OS-nijs yn de rin fan 2013 ferwachtsje.

Met welke OEM gaan jullie werken?

TCL Communication Technology (eigenaar van het merk Alcatel) en ZTE zijn leidende partners die de eerste handsets voor Firefox OS gaan bouwen. We verwachten spoedig meer OEM-ondersteuning te kunnen aankondigen.

Wanneer kunnen we apparaten op de markt zien in de Verenigde Staten? Europa?

De eerste Open Web-apparaten zullen in het voorjaar van 2013 in Latijns-Amerika op de markt worden gebracht. Andere locaties zullen nog worden bekendgemaakt.

Wat is het businessmodel voor uw app-marktplaats?

De Firefox Marketplace zal mogelijkheden bieden voor het uitvinden, verspreiden en munt slaan uit apps, maar eveneens door partners aanpasbaar zijn. Met Telefónica zullen we bijvoorbeeld direct-to-bill-mogelijkheden in het apparaat bieden, voor het geval dat eigenaren van appstores klanten van Telefónica direct willen laten betalen. Ontwikkelaars van apps kunnen echter naar wens eigen billingsystemen gebruiken. U kunt hier meer over lezen in de Telefónica Marketplace Payments Guide voor verdere details over hoe betalingssystemen werken.

Wat zijn uw voorspellingen voor groei in 2013 voor desktop, mobiel en OS?

We maken op dit moment geen prognoses of projecties bekend.